Test af sammenklappelige vandrestave fra LivetSomSenior

Elsker du også stavgang? Så er denne anmeldelse lige noget for dig. Sommeren og det gode vejr står nemlig for døren, og derfor har LivetSomSenior stillet et sæt af deres sammenklappelige vandrestave til rådighed, så vi kan afprøve og anmelde dem.

Før vi begynder at fortælle om selve stavene skal vi først lige slå noget først:

Stavgangsstave og vandrestave er præcist det samme – men det er forskelligt hvad butikkerne kalder dem. Det afhænger lidt af hvem deres målgruppe er. Derfor bør du søge på begge dele når du skal købe nye stave, så du er sikker på at få undersøgt alle mulighederne grundigt.

Sådan ser stavene ud ved modtagelse

Som nævnt i indledningen, så har LivetSomSenior været så flinke at stille et sæt af vandrestavene til rådighed. Man kan købe dem i deres netbutik, hvor 1 stav koster 399 kroner, mens et par koster 699 kr. Du kan vælge mellem to farver – røde og sorte. Nu er farven ikke det afgørende når jeg skal vælge nye stave til stavgang, men ikke desto mindre er begge farver pæne og elegante.

Vandrestavene leveres i en slags ”pose” i kraftig plastik (se billedet). Jeg tror ikke at den er beregnet til egentlig opbevaring, men mere bare for at beskytte stavene under transport. Den virker imidlertid ret kraftig, så indtil videre har jeg beholdt den – det er nu lidt lettere at have dem liggende mellem alt det andet vandreudstyr hvis de ligger i sin egen pose.

Teleskop-funktion – men ikke ret meget

Jeg har i forvejen indtil flere forskellige sæt stavgangsstave. Det er lidt forskelligt hvilken længde jeg kan indstille dem til, men de fleste kan cirka tilpasses fra 80 til 135 cm.

Der fik jeg imidlertid en overraskelse ved de foldbare vandrestave – de kan nemlig kun indstilles fra 115 til 125 cm. Det er altså væsentligt mindre end jeg er vant til, men da først jeg fik kigget nærmere på dem giver det egentligt sig selv. Teleskop-indstillingen sidder nemlig i det øverste af de fem ”led”. Derfor er der ikke nær så meget at give af.

At de ikke kan indstilles mere vil – særligt hvis du er under omkring 170 cm – være en stor ulempe. Vores kontaktperson ved LivetSomSenior fortalte dog at man selv kan tage et helt led af hver vandrestav ved at løsne en skrue – men det kræver at man er lidt fingernem.

Lidt højere vægt

Generelt er jeg fanatisk når det kommer til vægten af både min vandrestave og alt andet jeg har med på mine vandreture. Desto mere vægt der skal bæres, desto hårdere er det at gå langt. Jeg sværger normalt til til stavgangsstave i kulfiber (også kaldet carbon), men de er desværre rasende dyre. De foldbare vandrestave vi tester her er lavet i aluminium.

De vejer 440 gram stykket. Til sammenligning vejer en ”almindelig” vandrestav i aluminium normalt omkring 300 gram mens en kulfiber-vandrestav kan veje helt ned til omkring 200 gram.

Derfor ”koster” det mig altså 480 gram (2×240 gr.) at bruge sammenklappelige vandrestave – bestemt ikke en uvæsentlig detalje.

Grunden til at de vejer mere end selv almindelige stavgangsstave i aluminium er, at de ”rør” som vandrestaven er opbygget af er nødt til at lidt kraftigere for at de er tilstrækkeligt stabile når alle rørene klikkes sammen.

vandrestave

Kan de være i håndbagagen?

Det korte svar: JA!

Flyselskaberne tillader at en kuffert må være op til 23x40x55 cm. for at gå med i håndbagagen. De vandrestave vi har testet er 44 cm lange og kan derfor snildt være i en almindelig kuffert. Det er uden tvivl en kæmpe fordel for mange, og nok også en af de ting der gør at jeg af og til vil være mere tilbøjelig til at tage dem med fremfor mine carbon-stave.

Konklusion

Der er både fordele og ulemper ved foldbare vandrestave. For mig som professionel vandrer kan de ikke fungere som et rendyrket alternativ til et par gode stave i høj kvalitet – men omvendt er der også en væsentlig prisforskel. Til gengæld er jeg efter et par måneders brug blevet glade for dem som et supplement. De er nemlig langt lettere at have med i rygsækken når jeg af og til beslutter mig for at cykle ud i skoven for en kort vandretur.

Dertil skal det så også siges, at jeg er noget mere fanatisk end de fleste. For mange vil de foldbare stavgangsstave være en rigtig god løsning. De er både i et prisleje hvor alle kan være med, og så er de meget lettere at have med rundt.

LivetSomSenior er en dansk netbutik der forhandler hjælpemidler, sundhedsartikler og livsstilsprodukter. Vi havde fået de sammenklappelige vandrestave stillet gratis til rådighed til vores anmeldelse. LivetSomSenior har haft lejlighed til at læse anmeldelsen inden publicering, men har ikke anmodet om nogen rettelser eller på anden måde haft indflydelse på det redaktionelle indhold i vores anmeldelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *